31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
31 Mayıs tarihi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünlerinin sağlık zararları başta olmak üzere tüm zararlarına dikkat çekmek, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve teşvik etmek, topluma tütün ürünü kullanmaktan kaçınma yönünde farkındalık oluşturmak amacıyla 1988 yılında “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup ülkemizde de amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü temasını “Çocuk ve gençleri tütün endüstrisinin müdahalesinden korumak” olarak belirlemiştir. Bu yıl yapılacak etkinlikler ile temanın odak noktası olan gençlerin, tütün ürünlerinin zararlarından ve tütün endüstrisinin aldatıcı pazarlama taktiklerinden korunması amaçlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1,3 milyar kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Tütün ürünü kullananların %80’i, genellikle yoğun tütün endüstrisi müdahalesi ve pazarlamasının hedefi olan düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Bu ülkeler aynı zamanda tütün ürünü kullanımına bağlı hastalık ve ölüm yükünün de en yüksek olduğu ülkelerdir.Tütün ürünü kullananların yaklaşık yarısı, tütün kullanımı ile ilişkili hastalıklar sebebiyle beklenen yaşam süresinden daha erken dönemde yaşamını kaybetmektedir. Ayrıca tütün ürünü kullanımı, sağlığın, yaşam kalitesinin kaybına sebep olan hastalıkların ve yoksulluğun da başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.
Dünyada her gün 22 bin kişi, bir yılda 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken 1,2 milyondan fazla kişi de tütün ürünü kullandığı için değil, tütün ürünü dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre; dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş havayı solumakta ve her yıl 65.000 çocuk pasif etkilenimin yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmak, bebekler için ömür boyu sürecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kısaca tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla, kullanmayanlar için de ölümcül zararlar vermektedir. Tütün ürünlerinin her türlüsü zararlıdır ve tütün dumanına maruz kalmanın güvenli bir düzeyi yoktur.
Bu yıl yürütülecek 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinlikleri kapsamında; çocuk ve gençleri tütün ürünlerinden ve tütün endüstrisinin müdahalesinden korumak amacıyla toplumun farkındalık düzeyini artırmaya yönelik faaliyetlerin ülke genelinde eş zamanlı olarak yürütülmektedir.
Bu çerçevede; gençleri tütün ürünlerinin sağlık, sosyal, ekonomik ve çevre zararlarından ve tütün endüstrisinin müdahalesinden korumak amacıyla tütünle mücadele çalışmalarımız kurumlar arası iş birliği ile geliştirilerek sürdürülmektedir.