Hastanemizin Meslek Bazlı Oryantasyon Rehberleri
15 Eylül 2021

1.0 AMAÇ:
Bu rehber, hastanemizde işe yeni başlayan personelimizin, hastanemize ve görevine uyum sürecini kolaylaştırmak, hastanemizin kurum kültürünü, genel kurallarını ve uygulamalarını aktarmak için düzenlenen oryantasyon (genel uyum) eğitimlerinin, yine hastanemizde işe yeni başlayan personelimiz ile görev yeri değişen personelimizin yeni çalışma biriminin uygulamalarını ve birim kurallarını aktarmak için düzenlenen adaptasyon (bölüm uyum) eğitimlerinin, kurallarının belirlenmesi ve kullanıcılarına yol göstermesi için hazırlanmıştır. Meslek gruplarına göre uygulanan ayrı programlar bulunmaktadır.

2.0 KAPSAM:
Bu rehber, hastanemizde göreve yeni başlayan personeller ve görev yeri değişen personelimiz ile eğitimcilerini ve oryantasyon ve adaptasyon eğitimi sorumlularını kapsar.

3.0 SORUMLULAR
− Eğitim Komitesi
− Eğitim Hemşireleri
− Oryantasyon eğitim sorumluları
− Adaptasyon eğitim sorumluları
− Tüm hastane çalışanları

4.0 TANIMLAR
4.1 Oryantasyon (Genel Uyum) Eğitimi: Hastanemizde işe yeni başlayan personelimizin, hastanemize ve görevine uyum sürecini kolaylaştırmak, hastanemizin kurum kültürünü, genel kurallarını ve uygulamalarını aktarmak için düzenlenen eğitimlerdir.
− Hastane Tanıtımı: Hastanenin Fiziki Yapısı, Hizmet Sunulan Bölümler, Yönetsel Yapı ve Yöneticiler, Çalışma Koşulları, İzinler, Hastaneye Ulaşım, Hastane İletişim Bilgilerini kapsayan işe yeni başlayan çalışana hastanede göreve başladığı ilk hafta verilen eğitimdir.
− Oryantasyon Eğitimi: Meslek bazında hazırlanan plana göre düzenlenen eğitimlerdir.
4.2 Adaptasyon ( Bölüm Uyum) Eğitimi: Hastanemizde işe yeni başlayan personelimiz ile görev yeri değişen personelimizin yeni çalışma biriminin uygulamalarını ve birim kurallarını aktarmak için düzenlenen eğitimlerdir.
4.3 Oryantasyon Eğitim Sorumlusu: Genel uyum eğitim sorumlusu eğitim hemşireleridir. Meslek bazında her bölümün eğitim sorumlusu belirlenmiştir.

5.0 UYGULAMA:
5.1 Oryantasyon (Genel Uyum) Eğitimi:

Hastanemizde işe yeni başlayan tüm çalışanlarımıza oryantasyon (genel uyum) eğitimi verilir.
 İşe yeni başlayan çalışana; Hastane Tanıtımı eğitimi oryantasyon eğitimi kapsamında Eğitim Hemşireleri ve oryantasyon-adaptasyon eğitimi sorumluları tarafından göreve başladığı ilk bir hafta içerisinde verilir. Katılımcılara Oryantasyon Eğitim Formu doldurulur
 Oryantasyon eğitiminde meslek gruplarının ihtiyaçlarına göre belirlenmiş konularda eğitim verilir.
 Oryantasyon eğitim programının; planlanması, süresi, eğiticilerinin belirlenmesi ve diğer eğitim ihtiyaçlarının temin edilmesi eğitim hemşirelerinin görevidir.
 Katılımcılara Oryantasyon Eğitim Formu doldurulur.
 Eğitim kayıtları Eğitim Hemşireleri tarafından saklanır.

Tüm Hekimler.pdf